Biografie

Marie François

Op vijfjarige leeftijd begon François met het spelen van de piano. Ze behaalde haar bachelorsdiploma met Summa Cum Laude aan het Conservatorium van Maastricht, waar ze les volgde bij Joop Celis. Ook haar masterstudie rondde ze Summa Cum Laude af, met Alan Weiss als hoofddocent. Dit jaar sloot ze haar postgraduaat studie af bij Polina Leschenko.

Marie François was in België reeds te horen in verschillende culturele centra, en verzorgde eveneens concerten in Nederland, Duitsland, Luxemburg, Italië, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. In september 2018 voerde ze meermaals het pianoconcerto van Edvard Grieg uit in Oekraïne, samen met het staatsorkest van Lviv, onder leiding van Herman Engels.

In 2014 trad ze op in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. In 2015 werd ze uitgenodigd voor het B-Classic festival en in 2016 mocht ze naar het International Pianofestival in Miami en in 2018 nam ze deel aan het Kamermuziekfestival in Schiermonnikoog en het Aurora Festival in Zweden.

Tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd van 2016, editie piano, maakte ze deel uit van de DeZes/Les Six, de jongerenjury voor Canvas en Klara. Daarnaast schrijft ze ook geregeld opiniestukken in verschillende kranten.

François volgde daarnaast masterclasses bij Elisabeth Leonskaja, Jan Wijn, Alexander Melnikov, Yoheved Kaplinsky, Anton Nell, Alexander Moutouzkine, Peter Donohoe. Ze nam deel aan de Academia Chigiana in Siena, Italië, gedurende drie zomers bij Lilya Zilberstein en krijgt verder ook les van de concertpianist Sergio Tiempo.

Midden april verscheen haar debuut album, Eclectic/Being me, bij het Nederlandse label, Challenge Records International.

Quote

‘A highly distinctive way of playing: emotional and intuitive’

Challenge Records