BLOG

Latest news

Musings with Marie

22 Apr 2020 | 0 comments

Beste muziekliefhebbers

Op dit moment lijkt ons leven een beetje op de film Groundhog Day waarin elke dag zich herhaalt. Dat realiseerde ik me vanochtend, toen ik voor de zoveelste keer het gordijn open trok en de zonnestralen binnen liet. De eerste week thuis blijven was het moeilijkste. (Als hypochonder zijn dit niet mijn beste dagen: constant handen wassen, oppervlaktes desinfecteren, niet naar de winkel durven gaan etc.) Ze gingen traag vooruit. Ik verveelde me verschrikkelijk en zocht constant dingen om te doen die ik anders normaal nooit zou doen. Zoals bijvoorbeeld spelletjes spelen op mijn gsm, want: tijdverspilling. Ik voelde me ook constant extreem moe. Ik sliep elke dag tot laat in de ochtend en tot overmaat van ramp: mijn gezicht stond vol puisten. Ik voelde me brak. Maar in het midden van de tweede week voelde ik, merkwaardig genoeg, mijn energie opborrelen, de puisten verdwijnen en voelde ik me frisser in mijn hoofd. Mijn lichaam moest misschien afkicken van alle stress die ik opgebouwd had over de laatste maanden. “We zijn aan het onthaasten” zei iemand me laatst en dat is precies hoe ik me voelde.  Maar nu gaat het beter. Eindelijk weer volledig uitgerust. Mijn brein is alert. Ik heb goesting om bezig te zijn. 

Eerst heb ik heel ons huis gepoetst. Grote poets. Heb zelfs de ramen gewassen, iets wat ik al lang uitstelde. Mijn lief zorgt ervoor dat we de nodige vitamientjes binnenkrijgen en maakt elke week vier liter soep. Ik trek foto’s en neem eindelijk eens de tijd om wat yoga te doen. Het voelt stiekem zalig om even niets te moeten/kunnen doen. Ik kan uiteraard piano oefenen, maar volledig voor mezelf. Ik musiceer zonder te denken aan het concert dat eraan komt. Ook geniet ik van de lange wandelingen met onze hond, Claus. Ik besloot zelfs mijn eerste podcast Musings with Marie te maken. Iets wat ik al lang wilde doen, maar nooit de tijd voor kon vrijmaken.

Ik heb een bureau gebouwd voor mezelf met wat materiaal dat ik in de kelder kon vinden en plaatste het meubel voor het raam, zodat ik elke voormiddag de volle zon in mijn gezicht heb. Kwestie van multitasken: podcast maken én vitamine D opdoen. En ‘t is me gelukt! Hij staat online. Jullie kunnen hem allemaal beluisteren op SoundCloud, Spotify én iTunes/AppleMusic. Tip: het gaat NIET over corona. 

Ook wil ik al mijn volgers die in de zorgsector werken hier even bedanken voor alles wat jullie nu doen om het virus te bestrijden. Ik hoop dat ik zelf een héél klein steentje kan bijdragen door jullie wat ontspannen momentjes te bieden met mijn muziek en nu ook deze podcast. 

Om af te sluiten wilde ik enkele lees- en luistertips meegeven:

Madame Pylinska en het geheim van Chopin  door Eric-Emmanuel Schmitt
Etudes van troost  door Melissa Müller en Reinhard Piechocki
Coniferen door Max Temmerman
The Tao of Pooh door Benjamin Hoff 
De Fragmenten door Maarten Goethals 

Qua muziek luister ik op dit moment veel naar de Spaanse pianiste, Alicia De Larrocha. Ik ben een paar keer gestorven tijdens het beluisteren van La Maja y el ruisenor van Granados. Maar ik werd helemaal vrolijk van Los Requiebros, ook van Granados. Allebei door La Roccha.  Wat een vrouw! Wat een temperament! Ik heb besloten deze twee werken in te studeren tijdens deze quarantaine. 

Een paar dagen geleden schreef ik een email naar de fantastische pedagoog en pianist Jan Wijn (86), uit Amsterdam. Hij is nog een leerling geweest van Alicia De Larrocha. Ik vertelde hem dat ik veel naar haar aan het luisteren was op YouTube en me afvroeg wat hij aan het doen was tijdens zijn lockdown. Hij vertelde me dat hij toevallig identiek hetzelfde aan het doen was als ik. Hihi. Al Alicia De Larrocha haar opnames aan het herontdekken op YouTube. Eigenlijk leuk dat we vanop afstand geïnspireerd worden door hetzelfde. Zeker ook de moeite om alle Goyescas te beluisteren, gecomponeerd door Granados Alsook zijn Valses Poeticos die ik gespeeld heb. Heel fijne werken. Zeker nu het zonnetje zo mooi schijnt. 

Bisou
M.